Je hebt meer content dan je denkt

content

Het maken van content kan een zware opgave zijn. Je lezers worden overladen met informatie en willen informatie waar ze echt iets aan hebben. Geen saai persbericht dus, waarin je je eigen product pusht. Daarnaast wil je doelgroep toegang tot je content via een medium dat ze zelf kiezen en op een tijdstip dat ze zelf kiezen. En hebben je lezers jouw content eenmaal gelezen dan verwachten ze meer. Dat betekent dat je je content via verschillende media moet brengen en ook nog eens met flinke regelmaat je informatie moet verversen of aanvullen. Content produceren gaat altijd door. Als je eenmaal begint, dan houdt het nooit meer op.

De meeste bedrijven hebben al veel content in huis

Het goede nieuws is, dat jouw bedrijf van zichzelf al een content machine is. Zonder het direct te realiseren produceer je al veel content. Dat kan zijn in de vorm van:

• Marktonderzoek
• Samenvattingen van overheidsbeleid
• Onderzoek door een stagiair
• Intern trainingsmateriaal
• Whitepapers 
• Nieuwsitems en persberichten,
• Een samenvatting en beeldmateriaal van een evenement

Meestal is dit materiaal nog niet rijp voor externe publicatie. Denk maar aan dat saaie persbericht. En bovendien is het soort onderwerpen van dit materiaal zeer divers. Je daarom vaak niet welke content je wanneer kunt inzetten.

• Vaak ontbreekt het kader in de vorm van een goed content marketing plan of online strategie. Er is vaak geen afgebakende thema keuze, waardoor geen lijn zit in de onderwerpen van je publicaties.
• Er is vaak geen samenhangende planning, waardoor niet duidelijk is wanneer en via welk medium er geplaatst wordt.

Veel content wordt te vaak eenmalig gebruikt

En er is nog een probleem: Content items staan vaak te veel op zichzelf en worden daardoor slechts eenmalig gebruikt. Vaak wordt bijvoorbeeld een onderzoek eenmalig in een nieuwsbrief vermeld om vervolgens te verstoffen op een vergeten pagina op je site. Zonde toch? Waarom er niet 34 items van maken?

Klinkt onmogelijk? Toch kan het. Je zal het verderop zien.

Goede content marketing wordt al toegepast

En er zijn genoeg bedrijven die het al op een goede manier aanpakken. Krantenuitgevers bijvoorbeeld. Stel je hebt een abonnement op de Volkskrant. Je neemt je voor om via de Volkskrant app de krant door te nemen. Maar het komt er die dag niet echt van. Aan het eind van de dag heb je eigenlijk te kort tijd om de krant te lezen en grijp je gefrustreerd naar je tablet.

Maar wat blijkt? Je hebt de dag er voor al via de preview nieuwsbrief de twee meest interessante artikelen gelezen, Vanmorgen kreeg je nog een mail van de Volkskrant die je in de trein nog even hebt geopend. Dat waren alweer een paar gelezen artikelen. Tijdens je lunchpauze heb je op de website nog een langer stuk gelezen. En eventueel nog wat human interest via een Volkskrant Facebook post.

Je frustratie slaat om in een goed gevoel. Zonder het zelf echt door te hebben, heb je in je eigen tijd, via zelf gekozen media al precies de informatie ontvangen die jij interessant vindt. En het mooie voor de Volkskrant redactie is dat zij voor al die uitingen via al die media slechts één bronbestand hebben gebruikt. Een bronbestand dat zij heel efficiënt met een paar handgrepen hebben aangepast aan de media die door de Volkskrant worden ingezet.

Dat zou jij ook met jouw content kunnen doen. Wellicht via minder media en met een lagere frequentie. Maar toch. Het is ook voor jou mogelijk.

Hoe maak jij ook meer content met slechts 1 artikel.

Door te werken met zogenaamde Heroes kun je van een groot artikel een grote stroom content maken. Het concept voor het maken van Heroes is niet iets nieuws, maar als je er nog geen gebruik van maakt kan het een hele grote stap zijn voor je content productie. Het idee van zo’n Hero is dat je een groot redactioneel item maakt, zeg bijvoorbeeld een jaarlijks marktonderzoek.

Het uitbrengen van een onderzoek

Je publiceert een marktonderzoek over jouw branche. Het is relevante informatie waar jouw lezerspubliek voordeel uit kan halen. Waardevolle informatie met publiciteitswaarde, dus je wilt je bereik maximaliseren. Vaak zie je dat een dergelijk onderzoek op de site wordt neergezet en er alleen een persbericht uit gaat dat verwijst naar deze pagina.

Wanneer je echter verschillende contactmomenten toevoegt en de informatie niet alleen als geheel, maar ook per onderdeel publiceert, dan breiden je contactkansen exponentieel uit. Dat ziet er in een grafiek zo uit:

Zo zie je dat een geïsoleerd eenmalig initiatief is veranderd in 42 content elementen over meerdere platforms. Zo heb je 42 meer contactmomenten en ook nog eens tijd vrijgemaakt voor andere werkzaamheden. Deze werkwijze kan het verschil maken tussen dagenlang zwoegen of een aantal uurtjes werk. Het maakt je leven een stuk makkelijker.

Laten we eens kijken naar de vier elementen die deze werkwijze zo effectief maken:

1. Snackable content
Net als een effectieve onderwerpregel mensen trekt om een mail te openen, kunnen kleine content onderdelen het interessant maken om het grotere artikel te lezen. Vandaag de dag zijn mensen veel mobieler. Daarom kun je ze de informatie beter als kortere ‘snackable’ content serveren.

Het op een juiste manier gebruik maken van infographics en kortere blogs, bijvoorbeeld via social media posts maakt je hoofdboodschap toegankelijker.

2. Goede planning
Een ding dat heel belangrijk is, is je content marketing kalender. Je content marketing kalender gebruik je voor het vastleggen en plannen van:
• Doelgroep: wie ga je bereiken
• Kanaal: via welke kanaal kun je deze doelgroepen het beste bereiken
• Timing:
a. op welk moment publiceer je het hoofd document, de Hero
b. op welke momenten creëer je contactkansen
c. hoe lang laat je je content campagne lopen. Wil je alles in een maand publiceren of kun je langer met je content doen?

3. Aanpassen van content aan je doelgroep
Marketing is in zijn geheel over-gepersonaliseerd geworden. We willen allemaal content die relevant is en die aan onze individuele behoefte voldoet. Persona’s helpen je om je beter te realiseren voor wie je schrijft en helpen je om content meerdere versies te geven, afgestemd op verschillende doelgroepen.

4. In contact blijven met je doelgroep
Zorg dat je je lezers verder leidt door je content. Geef in elk artikel een trigger (call to action) die er voor zorgt dat de consument actie onderneemt naar aanleiding van je content. Dit kan het lezen of downloaden zijn van een gerelateerd artikel of het doen van een aankoop.

Geautomatiseerde campagnes zorgen er ook voor dat je snel kan inspelen op het gedrag van je lezers. Wanneer iemand je blog leest, doorklikt naar een infographic en vervolgens een item heeft gedownload, dan kan je stellen dat hij of zij duidelijk interesse in het onderwerp heeft. Door het vooraf instellen van triggers kun je op het goede moment van potentiële klanten echte klanten maken.

Gewoon beginnen

Gedurende het jaar zal je organisatie veel interessante en sterke content bieden aan je lezer. Heroes helpen jou om het je minder moeite te laten kosten. Het geeft je de mogelijkheid je capaciteit efficiënt in te zetten en het zorgt voor een toename van je bereik. Dit allemaal door dat wat je al hebt. Kijk dus snel welke je informatie je al hebt en begin!

Deel dit bericht

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Roeland de Bruin

Roeland de Bruin

Cool Content Company wordt geleid door Roeland de Bruin. Roeland heeft ervaring als interim Sales & Marketing manager voor bedrijven en organisaties als Triodos Bank, Eneco, KPN, Wereld Natuur Fonds, Goudse Verzekeringen, Telfort, Engie en Auping. Cool Content Company.Com kijkt vanuit een marketing invalshoek naar Content Marketing. Zo draagt je content altijd bij aan je merkopbouw en de targets van je campagne. Neem contact op
Roeland de Bruin

Roeland de Bruin

Cool Content Company wordt geleid door Roeland de Bruin. Roeland heeft ervaring als interim Sales & Marketing manager voor bedrijven en organisaties als Triodos Bank, Eneco, KPN, Wereld Natuur Fonds, Goudse Verzekeringen, Telfort, Engie en Auping. Cool Content Company.Com kijkt vanuit een marketing invalshoek naar Content Marketing. Zo draagt je content altijd bij aan je merkopbouw en de targets van je campagne. Neem contact op
Scroll naar top

Krijg dit eBook direct gratis in je mailbox

Dit eBook zorgt er voor dat je stapsgewijs een goede inbound funnel op kunt zetten. Met een praktische en duidelijke uitleg.